neděle 2. září 2012

Na sklenicku

Neni sklenka jako sklenka...

Vzpominam na brnenske hospudky, k veceru plne lidi sedicich u piva. Vzpominam na brnenske vinarny, k veceru plne lidi usrkavajicich vino.
My tu vecery travime sedic v 'kavarne' ci 'cajove zahrade', popijejic caj. Kazdy den. Neskutecna predstava pro typicke ceske milovniky piva.
Proc tomu tak je? Je to jednoduche, koran alkohol (mimochodem toto slovo pochazi z arabstiny al-k uh l) zakazuje.

Tady je videt spotreba alkoholu ve svete. Nejvyssi spotreba alkoholu je oznacena fialovou. Fialova je Evropa a Rusko. A Cesi tomu tak nejak se svymi 16 litry na osobu rocne vladnou (vice se pije uz jen v Moldavii).  Zelene oznacene zeme prezentuji zeme s konzumaci mensi nez 2,5 litru alkoholu na osobu rocne. Ktere ze ty zeme jsou tedy 'zelene'? Severni Afrika, Blizky i Dalny vychod... Pominu-li Japonsko a pak dalsich vyjimek, co maji tyto zeme spolecneho? Islam. Muslimove zkratka nepiji.

Ne vsak ti turecti: Turecko je na mapce modre, vypije se tu asi 3,5 litru alkoholu na osobu. Turci jsou vzdy neco na pul, ci mezi. Mezi Evropou a islamskym svetem.

Oproti Cesku je tu konzumace alkoholu asi petinova. A to si v Turecku vynahrazuji cajem. Pije se cerny, ze sklenicky (dle barvy a zakaleni se pozna kvalita) a obvykle se sladi. Minimalne trem cajum denne se tu nevyhnete. Nejtypictejsi je asi pri snidani a pak po kazdem jidle. Vsude vas tu vitaji cajem - pratele, rodina, nadrizeni, podrizeni, spolupracovnici, prodavaci... Po jidle v restauraci se caj serviruje zdarma.
Kultura caje v Cesku? Rano zalit pytlik horkou vodou a jde se. Na druhou stranu i dostatek velmi kvalitnich sypanych caju a cajoven s exotickym sortimentem a vzdelanou obsluhou. A jaka je spotreba caje v zemi, kde narodnim pitim rozhodne neni? Ctvrt kila. Evropsky prumer pul kila, zrejme vytazeny konzumaci Anglie. Kdezto v Turecku se vypije 3 kila caje rocne na osobu. To je asi 1250 sklenicek caje rocne, tri a pul skenicky denne. Tomu ja rikam cajova kultura.

Tak co, kdy zajdeme na sklenicku?

1 komentář: