sobota 29. září 2012

UGED a muj dobry pocit

Ja, UGED a dobry pocit

Premyslela jsem nad motivaci cloveka k urcitym cinum... A dostala jsem se az ke svym sklonum k prehnane zodpovednosti. Tymovou praci mam rada, ale vzdy tak nejak citim zodpovednost za celek ja. Mam pocit, ze to vsechno musim zkontrolovat, zastresit. Pokud jsou ale takovym projektem temer dve desitky lidi, kazdy uplne jiny, z jine zeme, jineho zivotniho stylu i filozofie, vede moje prehnana zodpovednost k tomu, ze se o ne staram jako o mimina a nezapojuji do projektu dostatek lidi (ikdyz to je zavadejici; nejsem boss, tudiz nerozhoduji). A tak kdyz jsem se stala clenem UGED, jez se stara o prijizdejici studenty, snazila jsem se postarat o vse.

  • Ztotozneni
    • Prvnim mym ukolem, ktery jsem si urcila, bylo ztotozneni se s pocity a potrebami techto studentu. Vzpomnela jsem si na svych par mesicu pred odjezdem. Mela jsem milion otazek a nikoho, kdo by je zodpovedel. Tyhle otazky jsem si pamatovala. I nervozitu a neznalost prostredi. Proto jsem se snazila zodpovedet otazky, ktere jeste ani nebyly polozene, a odpovedet co nejdrive na ty, kterym jsem nepredesla. Soucasti toho vseho bylo i nekolik fotek pro predstavu toho, jak to tady vypada.
  • Komunikace
    • Komunikace je velmi dulezita. Viz vyse. Snazila jsem se uklidnovat a pomahat. Cechum jsem dokonce napsala podrobny popis toho, jak si vyridit viza.
  • Ubytovani
    • Nesmirne dulezite. Chteli jsme mit vsechny pohromade, ovsem to se nepovedlo. Jako bezdomovci neskoncili, ikdyz koleje jsou v rekonstrukci (a k nam se tato informace dostala az par tydnu pred prijezdem erasmaku).
  • Vyzvedavani a vitani
    • Rekla bych, ze nejen ja mam zvyseny cit pro zodpovednost. I Ekin se s tim potyka. A tak nejak vzeslo, ze on vyzvedl vetsinu erasmaku a ja ten zbytek. Samozrejme krom jednoho pripadu, kdy se podilel i nekdo jiny.
Tohle je prace, za kterou jsem "placena". Ale nejsem placena od toho, jak dobre ji odvedu. Tou hlavni odmenou je jakysi dobry pocit. To me zene dal. Specifikovat jej nelze.

Carlos, aneb dobry pocit vzal za sve
Jednou se tak stalo, ze prijizdejiciho Carlose mel na svedomi Baros. Ale samozrejme Carlos mel pouze moje cislo, a tak jsem to byla ja, kdo koordinoval jeho prijezd. Ono aby se taky neco nepo*ralo, ze... Na mistni autobusove nadrazi dorazil velmi pozde a zadny autobus uz nejel. Aby tedy nemusel jet taxikem tech 40 km k nam, a aby nemusel komunikovat s pouze turecky mluvicim taxikarem, poprosil Talgar sveho kamarada Emreho, abychom pro nej v jednu v noci jeli. Mily Carlos jakoby byl z jineho vesmiru. Vsichni jsme z nej dostali pocit, ze ani nepodekoval, a jeste zrejme ocekaval, ze mu nekdo bude jeho druhy kufr nosit. S Emrahem jsem se za benzin vyrovnala ja, Carlose to ani nenapadlo. 

Mozna byl jen unaveny, mozna je zvykly, ze se kolem nej nekdo toci... Pripravil me o hodiny spanku (v te dobe jsem byla nemocna a brala antibiotika), dvacet lir, ale hlavne o muj dobry pocit. Druhy den jsem se citila jako idiot, ze jsme otravovali Emraha. 
Priste at se stara ten, co za nej ma zodpovednost, taxik ne taxik, turectina ne turectina.



Žádné komentáře:

Okomentovat