neděle 23. března 2014

10+1 největších omylů o Turecku

Obvykle v Česku diskutujeme na téma Turecko. Občas mi okolí rýpe do mého rozhodní zůstat v Turecku, aniž by dotyční o této zemi něco věděli anebo se jen třeba ptají, ale velmi úsměvně. 

Nedá mi to a pobavím i vás, mé drahé předrahé čtenáře. Aneb tyhle perličky musí spatřit světlo digitálního světa.

  • Hlavní město je Istambul. Ne, není. Hlavním městem je Ankara. Istanbul se píše s n, nikoli m.

  • Turci jsou malí, droboučcí, chlupatí a přičmoudlí. Můj Turek je 100% Turek. Měří 190 cm, je bílý jako stěna a pořádně mu vousy ještě nerostou.

  • Turci píšou rozsypaným čajem (arabsky). Ne, nepíšou. Píšou latinkou od roku 1928.

  • Turci jakožto muslimové jsou teroristi. Bez komentáře.

  • Je Turecko v Evropské Unii? Cože??

  • V Turecku platí šaría. Plně platí šaría například v Íránu nebo Saudské Arábii. Turecku je plně sekularizované, tzn. světská (nenáboženská).

  • Jak chutná turecký kebab? Vtipná otázka. Který kebab? Iskender, Urfa, Adana, kuřecí döner, hovězí döner, lilkový kebab, rajčatový kebab, cibulový kebab… Mám pokračovat?

  • Turek nebo Arab, to je jedno a to samé. To jako vážně?

  • V Turecku se jezdí na velbloudech/bacha, aby tě nevyměnil za velblouda/bacha, ať na tebe velbloud neplivne. Za dva roky jsem viděla velbloudy dva, oba v zoo v Burse.

  • Když žiješ v Turecku, tak musíš nosit šátek. Nemusím, proč bych měla?

  • V Turecku nejí hovězí maso. A nepleteš si to náhodou s Indií a hinduismem?

P.S.: Čestný pionýrský, že jsem si to nevymyslela, ale slyšela to na vlastní uši.

10 komentářů:

  1. Je to hrozný ty zažitý stereotypy a mylný představy, co lidí mívají.. já žiju s Íráncem, v Íránu jsem byla a taky to, co si lidi předtavujou a jak to skutečně je - je nebe a dudy.
    My Small Happinesses

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, taky s tím bojuješ dnes a denně. Já kvůli té neinformovanosti nebo dezinfomovanosti trpím ještě o trochu víc, protože žiju v Turecku. Umíš si představit, jak mi mnozí do toho kecají, aniž by kdy v Turecku byli nebo cokoli věděli? Ale já se tomu už jen směju a říkám si, že mám aspoň inspiraci ke psaní ;)

      Vymazat
    2. To je fakt, Turecko znám i mimo turistický centra a je to úžasná země a úžasní lidé... chce to pevné nervy :). Umím si to představit, já jsem byla 14 dní v Íránu a taky jsem slyšela, že mě zavřou do chlívku a už nikdy nepustí... musí to jedním uchem tam a druhým ven, ostatně, není divu, že to tak je.. po tom, co se vidí v TV. Těším se na další články a přeju moc štěstí v blogování i mimo něj

      Vymazat
  2. Turecko je hrozně civilizovaný, viz. loňský nepokoje spojený s politickou situací, cenzurou TV, vládní blokování sociálních sítí v některých oblastech, přijaté zákony o veřejném pořádku atd. (a to vím přímo od lidí, kteří v Turecku žijí od narození...narozdíl od pisatelky tohoto blogu). Jinak většina turků skutečně vypadá tak, jak je popsáno v tom "omylu" (z vlastní zkušenosti z pobytu mimo turistickou oblast). Jinak u ostatních omylů mi přijde, že autorka bere ostatní lidi za idioty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco o politických problémech a hlavně blokaci Twitteru zmiňuji v článku http://moni-v-turecku.blogspot.com.tr/2014/03/tyden-velkych-novinek.html#, kdyby vás zajímalo si o této problematice přečíst i od někoho, kdo se v Turecku nenarodil.
      Doufám, že se vám na dovolené/pobytu líbilo. Žiju (shodou okolností také mimo turistickou oblast) v TR dva roky, tak si myslím, že už něco málo vím a znám. Hlavně vím, jak vypadá Turek.
      Za idioty beru jen ty, kteří vypouští z úst nesmysly, ačkoli nikdy v Turecku nebyli / byli jen na dovolené v turistické oblasti / krátce mimo turistickou oblast.

      Vymazat
  3. 'Mily' anonyme,nechapu co vas tak pobourilo-ze by neco o potrefene huse?
    Tohle je presne clanek pro lidi jako jste vy..to je holt ta typicka,ceska povaha..JA jsem vsude byl,vsechno vim a znam nejlip a od vseho mam klice ze?
    Docela by me zajimalo kdo jsou ti vasi lide,kteri ziji v Turecku od narozeni a kteri vas tak informuji o situaci v Turecku..a pokud si opravdu myslite,ze turci jsou cituji autorku:' malí, droboučcí, chlupatí a přičmoudlí' tak jestli nahodou nemate na mysli Kurdy,kteri tak akorat na Turecku parazituji stejne tak jako v CR treba romove ze..a taky by se vam asi nelibilo,kdyby se obecne o cesich rikalo, ze jsou pricmoudli apod.
    V kazde zemi je vse jen o lidech...terorista muze byt kdokoliv.
    Az v Turecku vy osobne stravite nekolik let pak muzete soudit a davat rozumy.
    Kazda zeme ma sve parazity stejne jako kazdy blog..

    OdpovědětVymazat
  4. Nedá mi to abych k tomu nenapsala pár řádků, jak vidím tak ani v dnešní době(a to jsme již v roce 2014) se předsudky nekterých lidí nezměnili a asi marně čekám že se změní. Oproti Vám Moni jsem o něco starší a s rodiči jsme se do Turecka stěhovali v roce 1986.Je to tedy pěkná doba co jsem zde. :-) Ale přípomínky a předsudky byli podobné jako u Vás. Ale myslela jsem že od roku 1986 se něco přece jen změnilo co se týká předsudků ale bohužel že? Kdosi řekl tenkrát mamce že ještě budeme rádi když nás přijede zachránit červený kříž, další jiná osoba prohlásila že až vstoupíme na území TR tak že tatka mamku prodá za velblouda a mě a mojí sestru dá do harému. A další osoba mojí mámě tvrdila že určitě neví o tom že je 5.manželkou tatky a že bude jako pátá manželka i s dětmi bydlet v pátém patře. Naštěstí mamka měla soudnost a rozum než aby věřila těmto hloupostem. Tak nevím nevím ten červený kříž jsme nějak propásly, harém jsem viděla jen v muzeu a na to že jsme tady tolika let a mamka s tatkou jsou spolu 43 let, tak nevím kde tatka schovává ty ostatní čtyři manželky :-) A co se týká přípomínek ANONYMA, věci je zapotřebí vidět ze šíršího pohledu a hlediska a ne je hodnotit podle toho co vidím v tu chvíli ve svém okolí.Navíc vzhled není všechno, Především je důležité být "člověk".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jste mě pobavila ;)
      Na překonání předsudků a stereotypů očividně nestačí ani (téměř) třicet let ani otevřené hranice a neomezený přísun informací (Internet). A vašim rodičům gratuluji k takovému výkonu!

      Vymazat
  5. Žiji v Istanbulu už půl roku a učím zde angličtinu. Za sebe musím tvrdit, že jsem se za celý svůj život nesetkal s tak necivilizovanou kulturou. Chování většiny, podotýkám VĚTŠINY a ne všech turků, se dá přirovnat k chování českých romů. Většina turků nemá ani ponětí o etiketě a základech slušného chování. Co se týče pravidel na silnici, tak zde neplatí žádná ´´civilizovaná´´ pravidla. To že řidič minibusu za jízdy kouří, v druhé ruce drží telefon a ještě jede na červenou je zde zcela běžné, a to mluvím o konkrétním případu z vlastní zkušenosti. Za poslední měsíc jsem napočítal 5 vážných dopravních nehod,kde auto bylo na šrot, na stejném místě v blízkosti mého bydliště. Přitom to není ani křižovatka ani žádná prudká zatáčka. Prostě jen rovná tříproudová silnice se semaforem u přechodu pro chodce. Zmiňovat se o dalších příkladech nemá smysl, protože na to by mi nestačil formát A4. Samozřejmě nemůžu tvrdit, že všichni turci jsou stejní. Najdou se i drobné vyjímky, převážně ve vyšších vrstvách. Moje přítelkyně je turkyně a je to ta nejúžasnější a nejobětavější osoba. Také rodiče žáků které učím, jsou vzdělaní lidé a většina z nich mluví plynule anglicky. Nutno podotknout, že škola kde učím je soukromá a tudíž si jí nemůže dovolit jen tak někdo. Ovšem dětem se dostává vzdělání a slušného vychování. Turecko je možná skvělou volbou pro letní dovolenou, ale žít tady je nesmírně těžké.

    OdpovědětVymazat