V repertoáru mi
už dlouho chybělo dobré zimní jídlo. Znáte to, přijdete vymrzlí/zmoklí domů a
těšíte na něco horkého, hutného, krémového…
Ne že bychom tu
mrzli, to teda v žádném případě, ale občas, když je venku šedivo, chladno
a prší, vytasím se s tímto „koláčem“, provoním celý byt a navodím domácí
pohodu. Tureckým strávníkům chutná tak, že jsem nestihla vyfotit „řez“.
Jedná se o
anglický (uznejte, že Angličané jsou experti na škaredé počasí) Shepherds Pie, který
jsem si upravila tak, aby bylo možné jej tady ukuchtit. A musím se s vámi o
něj podělit:
½ kg jehněčího/hovězího
mletého masa, dva střední pórky, jedna větší mrkev, dvě cibule, necelé kilo
brambor, lžíce rajčatové pasty/protlaku/salči, asi 300 ml vývaru, lžíce hladké
mouky, lžíce oleje, rozmarýn čerstvý/sušený, kostička másla/půl hrknu mléka,
aspoň 150 g měkkého kozího/ovčího sýru
Na oleji smažím
na kostičky nakrájené cibule, po pár minutách přidám na droboulinko nakrájenou
mrkev a na centimetrové plátky nakrájené pórky. Všechno nechávám v pánvi maximálně
deset minut, pak zeleninu sesypu vedle do mísy a na stejné pánvi opeču mleté
maso. Když zhnědne (nevidíte už žádné růžové kousky), přidám zeleninu,
rajčatovou pastu, mouku, tymián a vývar. Přiklopím a dusím asi půl hodiny
(dokud neuvařím brambory).
Bramborová část je triviální, jedná se o bramborovou
kaši, do které vyšlehám kozí sýr. Ten pojídáme každý den, takže nám nepřijde
nijak extra aromatický, takže na jedno kilo brambor dám klidně i ¼ kg sýru. Pak
už jen vyliju směs z pánve do hlubší zapékací mísy a nahoru navrstvím
sýrovo-bramborovou kaši. Vše posypu kolečky pórku a tymiánu a peču asi půl hodiny
na 180°C.
U nás se tento
koláč osvědčil servírovat se směsí zelených salátů a rajčat.
Dorou chuť a afıyet olsun!
Tak tohle vypadá báječně. Já můžu všechno co je zapečené, obzvlášť s kůrčičkou nahoře.
OdpovědětVymazatTurecko by mě lákalo už z pohledu gastronomie, ochutnat všechny místní recepty.
Máte moc pěkný a čtivý blog, ráda čtu zkušenosti Čechů v zahraničí, je to obohacující.
V.