neděle 9. března 2014

Moni v kuchyni: Pastýřský koláč / Shepherds pie

V repertoáru mi už dlouho chybělo dobré zimní jídlo. Znáte to, přijdete vymrzlí/zmoklí domů a těšíte na něco horkého, hutného, krémového…

Ne že bychom tu mrzli, to teda v žádném případě, ale občas, když je venku šedivo, chladno a prší, vytasím se s tímto „koláčem“, provoním celý byt a navodím domácí pohodu. Tureckým strávníkům chutná tak, že jsem nestihla vyfotit „řez“.

Jedná se o anglický (uznejte, že Angličané jsou experti na škaredé počasí) Shepherds Pie, který jsem si upravila tak, aby bylo možné jej tady ukuchtit. A musím se s vámi o něj podělit:



½ kg jehněčího/hovězího mletého masa, dva střední pórky, jedna větší mrkev, dvě cibule, necelé kilo brambor, lžíce rajčatové pasty/protlaku/salči, asi 300 ml vývaru, lžíce hladké mouky, lžíce oleje, rozmarýn čerstvý/sušený, kostička másla/půl hrknu mléka, aspoň 150 g měkkého kozího/ovčího sýru

Na oleji smažím na kostičky nakrájené cibule, po pár minutách přidám na droboulinko nakrájenou mrkev a na centimetrové plátky nakrájené pórky. Všechno nechávám v pánvi maximálně deset minut, pak zeleninu sesypu vedle do mísy a na stejné pánvi opeču mleté maso. Když zhnědne (nevidíte už žádné růžové kousky), přidám zeleninu, rajčatovou pastu, mouku, tymián a vývar. Přiklopím a dusím asi půl hodiny (dokud neuvařím brambory). 
Bramborová část je triviální, jedná se o bramborovou kaši, do které vyšlehám kozí sýr. Ten pojídáme každý den, takže nám nepřijde nijak extra aromatický, takže na jedno kilo brambor dám klidně i ¼ kg sýru. Pak už jen vyliju směs z pánve do hlubší zapékací mísy a nahoru navrstvím sýrovo-bramborovou kaši. Vše posypu kolečky pórku a tymiánu a peču asi půl hodiny na 180°C.
U nás se tento koláč osvědčil servírovat se směsí zelených salátů a rajčat.

Dorou chuť a afıyet olsun!

1 komentář:

  1. Tak tohle vypadá báječně. Já můžu všechno co je zapečené, obzvlášť s kůrčičkou nahoře.
    Turecko by mě lákalo už z pohledu gastronomie, ochutnat všechny místní recepty.
    Máte moc pěkný a čtivý blog, ráda čtu zkušenosti Čechů v zahraničí, je to obohacující.
    V.

    OdpovědětVymazat