pondělí 10. prosince 2012

Dolmus

Kazde rano, kdyz nasedam do dolmuse a mirim do jazykovky, si rikam, ze o tomhle uz proste musim napsat. A kazde odpoledne, kdyz me muj student vozi domu svym super farem, na to zapomenu. Ale dnes je to jinak, nezapomnela jsem!

V Turecku, zemi kde vladne chaos, relativne existuje MHD. Jezdi tu metro, autobusy, nekdy i tramvaje, ale hlavne dolmuse. 
Turecky dolmus
Dolmus je takovy autobus pro asi patnact lidi, ktery ma plus-minus vytycenou trasu. Tuto trasu se zrejme dozvite z ceduli, jez jsou poveseny za sklem. Pro me je to stale zahadou, ackoli jsou totiz vsechny cedule stejne, alespon jednou tydne jede dolmus uplne jinou trasou. Moje cilova zastavka dolmuse je stanice metra. Mimochodem je to konecna. Clovek by si pomyslel, ze je to takovy dopravni uzel v tech nasich koncinach. A ono ejhle. Ne kazdy den se mi podari dostat az k metru. 
Dolmus vam zastavi, kdy si reknete. Pokud jste ale cizinec, muze to byt problem. Ja uz mam frazicky nacvicene, stejne se ale bojim je pouzivat, aby nahodou nekdo neodhalil, ze jsem cizinka a nevejral.
V dolmusich se plati cash. Zadne listky, karty atd. Napriklad ze studentskeho mestecka do kampusu stoji svezeni jednu liru. Muzete ji dat rovnou ridici, anebo poslat po ostatnich spolucestujicich. Bat se nemusite, mince vzdy doputuji k ridici a drobne nazpet zase k vam.
Ridici dolmusu jsou vzdy muzi, ale multi-tasking ovladaji natolik dobre, az je podezrivam, ze jsou to prevlecene zeny. Takovy ridic dolmuse nejen ze ridi, on take vybira penize, posloucha radio, telefonuje, bavi se se spolujezdcem, pocita penize... Nekdy je ta situace natolik tragikomicka, ze nevim, jestli se mam smat nebo brecet. Tak treba jednou jsem nastoupila do dolmuse, ktery cekal az se naplni, ze teprve pak pojede. Prisla jsem k ridici, kolikpak ze to stoji expres az do Görükle. Pan ridic se na me podival a odpovedel. Ja bych se na nej take rada podivala, ale nevedela jsem kam, kazde oko totiz mirilo do uplne jinaciho smeru. Jak takovy pan mohl zistat ridicak na osobak, ne-li na dolmus? 
Jindy pak dolmusovy ridici vypadaji jako skreti, jelikoz pri rizeni pocitaji penize, takze volant ovladaji lokty a prerazuje jim spolujezdec. U toho mivaji jeste hlavu naklonenou k jednomu rameni a mezi takovymto uchem a ramenem mivaji telefon a neco do nej huci. Mela bych take poznamenat, ze dolmus nema posilovac rizeni.
Ridici dolmusu byvaji ostri hosi. Dohlizeji na to, aby nekdo nahodou neobsadil dve mista jednim zadkem. Pokud se jim zda cekani na zelenou dlouhe, zacnou troubit na auta pred nim, aby se teda uz konecne rozjela, ackoli je stale cervena. Ostri hosi totiz pravidla silnicniho provozu nerespektuji. 
Dolmuse jsou vsecko stejne stare plechovky z malymi sedackami po dvou, na druhe strane s lavici po cele delce. Dolmus je velmi hlasity a smrdi tak, jak si predstavuji, ze smrdi opici hovinko.

Co naplat? Pokud me dolmus doveze aspon zhruba tam, kam potrebuji, trochu bezpeci, pohodli, nervu a cichovych bunek ozelim. 

Pro ctenare, jez vladnou anglictinou. Nevladnouci muzou koukat na obrazky :D

1 komentář:

  1. A pokud si sednete na zadní sedačky, houpe to s vámi tak, že hlavou šmrdláte strop :D. Nezapomenutelné!

    OdpovědětVymazat