sobota 3. listopadu 2012

Statistika veda je, ma vsak cenne udaje...

Jiz par tydnu pracuji na clanku Expat. Nez ho dokoncim a publikuji, chtela bych dokoncit nasledujici clanek.

Omezenost, populismus, kriklounstvi a masova media jsem tu nakousla v clanku Zivot s Turkem http://moni-v-turecku.blogspot.com/2012/10/zivot-s-turkem.html

Dalsim prikladem onoho kriklounstvi je "Ne vsichni muslimove jsou teroriste, ale vsichni teroriste jsou muslimove." Take jste to slyseli? Neni divu. Je to klise. 

Jak si predstavite teroristu? Neni to nahodou zasatkovany Arab s plnovousem? Nezalezi, jestli bojuje proti okupaci sve zeme, za sekularizaci, sireni islamu ci proti "zlemu" Zapadu. Takove detaily se prece neresi.
Myslite si, ze pred takovymi patnacti lety byste si ho predstavili stejne?
V roce 2010 byla vypracovana Europolem zprava o stavu a vyvoji terorizmu, z niz vyplyva, ze  99,6% teroristickych utoku v Evrope bylo spachano nemuslimy. Nejcastejsi jsou utoky separatisticke, a to ve Francii a Spanelsku.
Katalansky boj za autonomii
ETA - ozbrojena baskicka separatisticka a teroristicka organizace


Separatismus v Belgii

Vzhledem k predpokladu, ze vetsina interpretu toho slavneho klise-vyroku nevylezla ani za humna, nehodlam patrat po statistikach z dalsich koutu. A pokud by to tyhle pecivaly zajimalo, at si zkusi vyhledat seznam teroristickych utoku v USA, vypracovany FBI.


Žádné komentáře:

Okomentovat