pátek 9. listopadu 2012

Zacala zima

Bursa v zime
Po prekrasnem podzimu plnem slunce a teplot okolo 25 stupnu prisla zima. Turecka zima. Neni tak chladna jako ta ceska, ale leze az do morku kosti. Bursa lezi u more, proto je tu vsudypritomna vlhkost. To je pak cloveku mnohem chladneji.
Bursa za deste

Teploty se tu v lıstopadu pohybuji pres den okolo 15 stupnu, v noci okolo 8. Ale prsi. A vite vy, co to v Turecku znamena? 
Hned dve veci:  
Lyzovacka na Uludagu
1. Promacene boty - kvuli absenci odtoku vody a kanalu
2. Spinave boty - kvuli obcasne absenci chodniku a silnic. K te dochazi prevazne ve ctvrtich, ktere jsou nove, vystavba tam zacala treba pred dvema lety a je stale v procesu. Napriklad Görükle, studentske mestecko u univerzity, ktere se stalo stavenistem. Nebo ctvrt Demirci, kde byly prvni domy postaveny pred 2 lety ale teprve pred nekolika tydny byl polozen asfalt. Vysledkem jsou tak strasne zaneradene boty, ze po chvili rezignujete na jejich cisteni a chodite jako prasatka.

Loni jsem to vyresila salamounsky a koupila si nepromokave a snadno omyvatelne boty. Letos se vybudovalo par chodniku i silnic - blatem se uz vetsinou nebrodim a tak jsem si mohla dovolit poridit boty hure omyvatelne, za to ale stale nepromokave. 

Doufam, ze se letos dockam snehu. Tedy myslim jako ve meste. Loni napadl zrovna den po te, co jsem odjela do Ceska. A kdyby se letos nepostestilo ve meste, urcite vyrazim na horu Uludag (2 543 m.n.m.), kde je snih uz davno. No a kdyz uz tam budu, tak si rovnou zalyzuju :)
Zasnezena Unıverzita Uludag 




Žádné komentáře:

Okomentovat