V turecké kuchyni
jsou velmi populární luštěniny a ne jinak je tomu u nás doma. Točíme čtvery
luštěniny pořád dokola; a to bílé fazole, cizrnu, klasickou čočku a červenou
čočku, hvězdu dnešního článku. Tu můžete v Česku koupit snad kdekoli, já
ji svého času kupovala v Albertu. Takže žádný strach, že ji neseženete.
Ačkoli moje
dětství provázel odpor k polévkám, čím jsem starší, tím radši je mám. A
nejvíc ty čočkové.
Klasická čočková polévka, jak jsem ji odkoukala v Turecku
(jediná turecká polévka, kterou jím a kterou přímo zbožňuji)
(jediná turecká polévka, kterou jím a kterou přímo zbožňuji)
Tahle polévka se
dá uvařit jak z té klasické čočky, tak i červené. Chutí se moc neliší a
postup je podobný, ale ta z červené čočky je rychlejší.
Jedna velká
cibule, jedna velká brambora, čtyři hrsti červené čočky, kousek másla, sůl,
pepř
Na másle lehoulince
osmažím cibuli a bramboru nakrájené na kostky. Já krájím menší, protože polévku
na konec nemixuji. Turkyně přidávají i mrkev. Pak zasypu opranou čočkou, osolím,
hezky zamíchám a za minutku zaleji horkou vodou. Máte-li vývar, vůbec
neváhejte! Zakryji pokličkou, lehce stáhnu plamen a nechám vařit asi 15 minut.
V klasické turecké verzi se polévka rozmixuje, často ji dochucují sušenou
mátou. Já nechávám, tak jak je, jen dochutím pepřem a až na talíři si každý
přisype to své. Za sebe doporučuji zakápnout citronovou šťávou a dotáhnout
pálivou paprikou.
Moje pikantní čočková polévka s krutony
Naučila jsem se
tady vařit tak nějak za pochodu. Občas je potřeba mít v záloze něco super
rychlého, sytého ale i zdravého. A to moje polévka splňuje, protože za dvacet
minut mám navařeno, a stihnu i uklidit/kafe/dojít se smetím/apod.
Jedna velká
cibule, jedna velká mrkev, čtyři hrsti červené čočky, pár krajíců chleba,
česnek a pálivá paprika dle chuti, olivový olej, salča/rajčatová pasta/protlak,
dvě střední rajčata/jedna plechovka rajčat, sůl, pepř, oregano, petrželová nať
Dobrý time
management je klíčem k úspěchu (abyste stihli to kafe/smetí/whatever),
takže než cokoli začnu, zapnu troubu na 200°C, napustím rychlovarnou konvici
asi litrem (až litrem a půl) vody. Oloupu cibuli, oškrábu mrkev. Rozpálím olej
v hrnci. Pak na kostky (kostičky jako takové nepraktikuji snad nikdy)
nakrájím cibuli a mrkev, lehce osmahnu, přisypu pálivou papriku, čočku, velkou
lžíci salči/pasty/protlaku, rajčata na větší kousky, sůl, pepř. Dobře zamíchám,
zaleju horkou vodou, přiklopím, stáhnu plamen a dál se o polévku nestarám.
Na kostky
nakrájím chléb (občas ze zbylého chleba nakrájím kostky, dám je do igelitového
sáčku a zamrazím, když je spěch, jako když najde a dá se tak zužitkovat okoralý
chléb) hodím na pečící papír na plech, zakápnu olejem, posypu stroužky česneku
(nevyloupanými, jen trochu rozmáčklými plochou nože) oreganem a šup na deset
minut do trouby. Tady nám vzniká slíbená pauza, po které stačí jen dochutit
polévku utřeným česnekem (do lisu jej dávám jen rozmáčklý plochou nože,
nevyloupávám jej).
Podávám s krutony
ještě horkými z trouby a petrželkou.
Dobrou chuť & afıyet olsun
Žádné komentáře:
Okomentovat