čtvrtek 20. února 2014

Moni v kuchyni & brokolice

Zkuste to jinak! Už to nemusí být jen zapečená brokolice se sýrem, ale svěží příloha k plátku kuřecího, grilované rybě nebo steaku. U nás tepelně upravená zelenina jede, ale po tomhle se jen zapráší! V létě s tímto "salátem" dělám parádu na pikniku, grilování nebo na iftar večeři. V zimě je brokolicová sezóna, takže kupuji brokolici snad každý týden. Z půlky připravuju tuhle lahůdku, druhá půlka jde do polévky (někdy příště). Tahle brokolice se stala naší stálicí v neděli večer, kdy máme ryby. Jde to tak nějak skvěle dohromady. Navíc, než se ryba/maso upeče/ugriluje, máte brokolici hotovou a se sklenkou v ruce čekáte, až se vaši strávníci dostaví ke stolu, kde jim zanedlouho naskáčí boule za ušima, jak říkávala moje maminka. Zástěry nachystat, jde se na to!

Půl velké brokolice (na tři porce, u nás na dvě - opět!), dvě mrkve, pomeranč, citron, olivový olej, sůl.

Do hrnce s osolenou horkou vodou přijde na silnější kolečka nakrájená mrkev a na růžičky naporcovaná brokolice. Zeleninu dávám do opradu horké vody, prý nepřijde o tolik vitamínů. Brzy hodlám přejít na vaření v páře. Vody také použivám pouze tolik, aby zelenina byla tak tak ponořená ve vodě. Brokolice může klidně i trochu čouhat. Pár minut povařím. Když je brokolice měkká (měkká, ne rozblemcaná), vyndám ji, nechám okapat. Mrkev vařím ještě chvilku. Mezi tím si připravím zálivku. Vymačkám půl pomeranče. Když je hodně sladký, přidám citronovou šťávu (asi čtvrt citronu); někdy dělám i variantu s mandarinkou, to pak citron musí být. Pak vyndám z hrnce i mrkvičku, také nechám zchladit. Vodu nevylívám, používám ji dál v jiných receptech. V servírovací misce smíchám brokolici s mrkví, zaleji citrusovou šťávou a zakápnu olivovým olejem. Jednoduché jako facka!


Dobrou chuť & afıyet olsun

2 komentáře:

  1. Urcite vyzkousim. Tesim se na dalsi recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dejte vědět, jak chutnalo. Dalsi recept mam v planu nekdy v tydnu...

      Vymazat